vineri, 2 septembrie 2011

Jurnal de vacanţă.

Ei bine, am promis de mult că voi face o postare în care să vă arat poze de la Ocna Sibiului şi de pe unde am mai fost săptămâna trecută. Dar se pare că a cam trecutul timpul pe lângă mine şi vară oficial e terminată de o zi, deci se pare că voi vorbi în mare despre toată vacanţa mea.
Sincer, vara mea a fost simplă dar complicată, lenesă dar agitată, frumoasă cu unele mici defecte... perfectă tocmai prin imperfecţiunea ei. A fost o vară complexă. Am avut parte şi de momente de euforie în care credeam că tot ce zboară se mănâncă, dar am avut şi perioade (una mai exact) în care am cedat pur şi simplu din toate părţile, dar nu contează a trecut. Pentru că încă îmi susţin ideea. Toate trec.
 Am fost vreo două zile pe Valea Poienii. Presupun că mulţi nu ştiu pe unde e, mai exact pe undeava pe lângă Râmeţ. Whatever. Sunt nişte peisaje foarte mişto pe acolo. Dar ca obiective turistice nu prea ai ce vizita. Doar două. Huda lui Papară şi Vânătare. [yeah, I know, denumuri ciudate].  Huda lui Papară este cea mai lungă peşteră din Trascău. E foarte denivelată, cu o galerie mare şi o sală imensă, un curs cu cel mai mare debit subtern şi cea mai numeroasă colonie de lilieci din Europa. Ei bine, pentru o drumeţia, a fost bine venită. Mi-a plăcut mult. Având în vedere că îmi plac mult drumeţiile , mai ales pe la munte. Să nu mai zic că săream ca o capră pe toate pietrele şi bolovanii şi mi-am băgat nasul peste tot. Sunt un copil curios, da?:]]
 Până acolo drumul a fost destul de greu. Yeah, aveam eu o vorbă vara asta. Senzaţii tari româneşti? Drumurile din România. Oricum, de la crucea mare de pe deal, era de coborât destul de mult până la peşteră. Eh hai să zicem , coborârea ca şi coborârea, dar urcarea a fost mai grea. Am făcut o febră musculară de vai de fundul meu (la propriu de data asta :)) ). Cât despre Vânătare, ei bine pe acolo nu am mai ajuns deoarece vremea nu părea chiar favorabilă si ne era frică să nu ne prindă vreo ploaie pe drumurile alea foarte mişto. :]]
 Despre Ocna Sibiului ce să zic. Mi-a plăcut, având în vedere că a fost rost de bălăceală şi de bronzălit. :]] Deşi în prima zi , mi-au cam lăsat un gust amar. Şi lacurile şi cazarea şi tot în mare parte. Dar totuşi se pare că am nimerit noi într-o parte mai naşpa în prima zi. Mai neamenajată şi murdară. Dar în zilele următoarea am mers pe lângă Lacul Brâncoveanu ( pentru cine ştie) unde în orice caz zona era mai amenajată şi arăta mai bine. Cazarea a fost cam praf. Am avut cameră cu vedere la.... porci. Nu puteam deschide geamul de loc că mi se făcea rău de la duhoa....mireasma aia. Mă rog, spre nenorocul unora nu m-am asfixiat, nu am păţit nimic.
Am fost de-a dreptul dependentă de telefon. Am mai vreo 200 si ceva de mesaje în patru zile. Şi am vorbit în jur de vreo 5 ore la telefon. Plus verificat Fb-ul zilnic tot de pe tel. Dar săracul a rezistat admirabil la suprasolicitarea la care a fost supus. Deci nu m-a dezamăgit deloc. :))
Centrul Sibiului.
Şi având în vedere că Sibiulul e doar la 15 km de Ocna Sibiului am dat o fugă şi până acolo. Cică până la mall, dapoi fiind cu mama la cumpărături nu am avut timp să mă uit după nimic că m-a alergat ( impropriu zis) prin tot mall-ul ăla fără să mă lase să mă uit la ceva. Având în vedere că sunt o persoană foarte dificilă şi nehotărâtă când vine vorba de cumpărături. Deci nu mi-am luat nimic înafară de adidaşi, o brăţară şi o pereche de cercei. Ah da, şi ochelari de soare. Oricum, dacă cu mall-ul nu am avut noroc ( de reţinut să nu mai merg cu mama la cumpărături), m-am plimbat toată dimineaţa prin Sibiu. Care e într-adevăr un oraş frumos. Şi-a meritat titlul de capitală europeană. Cât am fost în Sibiu a fost şi un festival medieval. Sincer, la un moment dat chiar credeam că sunt undeva prin secolul XIX. Mai ales că tot atunci citeam şi Mândrie şi Prejudecată în care acţiunea se desfăşoară tot cam în secolul XIX. A fost frumos. Nu am nevoie de vacanţe exotice sau mai ştiu eu ce ca să mă simt bine. Mereu am apreciat ceva simplu, frumos, medieval, rustic , pitoresc...orice care nu e fabulos, de amploare, de lux. Alea mie mi se par exagerări. Şi mereu am fost de părere că ţara noastră are multe de arăt dar prea puţină lume e în stare să vadă şi lucrurile astea. Opriţi-vă o clipă, şi căscaţi ochii pe unde mergeţi ca să vedeţi că avem cu ce ne mândri. Ţara e frumoasă, oamenii din ea sunt proşti.
Păltiniş.
Am ajuns şi pe la Păltiniş. E drept că vară nu mai are acelaşi farmec staţiunea ca şi iarna. Dar tot a fost frumos şi acolo. Plimbarea cu telescaunul a fost liniştitoare şi plăcută. Chiar dacă pe când să cobor am avut nişte palpitaţii, deoarece m-am cam agăţat în ceva de la telescaun. :]] Se punea să nu fac eu vreo prostie ? Neah, nu se putea. Nu aş mai fi eu dacă aş fi prea serioasă. Să fim serioşi, tot aiurită rămân.
Şi aşa ca să o încheiem într-o notă pitorească şi tipic românească, am ajuns şi pe la Festivalul brânzei şi al ţuicii de la Răşinari. Nu, nu am degustat ţuică pentru curioşi. Doar sunt cuminte [da sigur, vezi să nu] . :)) În schimb am mâncat brânză ca un şoarece. Şi ciocolată de casă. Şi după toata vacanţa asta m-am îngrăşat şi până începe şcoala ar trebui sa mă duc la alergat. Dapoi lenea asta e cam mare sincer.
Nu mi-am făcut nici o temă , nici nu am de gând. Am citit a naibii de puţin. Două cărţi în trei luni. Şi vara trecută citisem vreo zece. Şi sincer, lipsa asta de lectură se simte. Presupun că se observă şi din felul în care scriu ,în exprimare, în tot.
De ieşitul afară nici nu mai zic. Zilnic aproape eram afară. Am râs ca proasta în fiecare seara cu ei şi nu regret nimic. M-am îmbătat cu ei şi din nou nu regret nimic. Au avut grijă de mine toată vara şi m-au suportat iar pentru asta le mulţumesc. Sunt cei mai tari şi culmea numai cu ei nu am poză. Trebuie neapărat să ne facem una. Chiar nu am avut timp să mă plictisesc vara asta şi chiar mi se pare acum când mă uit în urmă că am profitat de ea cât de mult am putut. Eh cam atât.
I'll miss this summer.  
P.S. Vă mai las câteva poze. Niciuna nu e editată, şi paote claritatea nu e extraordinară ( nu am aparat performant sau alte drăcii de genu') dar se înţelege ideea. Sper. 

Pe aici ne-am pierdut prin Sibiu. E undeva pe lângă Piaţa Cibin. Iar tanti din poză e o străină, nu era intenţionat să apară şi ea în poză, da' totuşi să zică mersi că i se face publicitate pe net. :))  
Un zid al cetăţii care înconjura Sibiul în trecut. 


Ulceoarele astea sunt făcute manual. 
Veselă tradiţională românească. Ca mai sus, toate sunt lucrate manual. 
O străduţă din Sibiu.
Dansuri medievale.
Vedere din telescaun. 
La cota 1500.
Festivalul brânzei şi al ţuicii. Pur românesc cu muzică populară in background.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu